Герб села Поляна

Герб села Поляна

Комментарии

Дмитрий Николаевич   10 января 2012 г. 

Герб села Поляна

(адміністративно підпорядковане сільській раді села Турятка Глибоцького району, Чернівецької області)

У синьому полі зображення золотом сільської дерев'яної церкви із срібним дахом в оточенні з обох сторін золотими гілками дуба з жолудями. Над церквою срібний православний хрест. В зеленій основі три золотих пшеничних колоска, два крайні нахилені від середньго. Внизу колоски сходяться у сніп.

Тлумачення символіки

Перші засновники поселення збудували дерев'яну церкву у 1618 році в дубинці: викорчувавши для цього дерева і розчистили невелику поляну. Із свідчень старожилів стіни будівлі викладені із дубових колод, під алтар церкви пристосували великий дубовий пеньок з корінням. Церква отримала ім'я Святого Михайла, являється історичним пам'ятником із збереженими старовинними іконами.
Зображення церкви на гербі стилізовано символізує заснування поселення, мешканці якого споруджували свої оселі навколо церкви. Дата заснування села співпадає з датою будови церкви -1618 рік.
Дубові гілки з жолудями нагадують про існування дубового ліска, в якому споруджена церква, уособлюють мальовничу місцевість навколо поселення. Дуб втілює собою довговічність, силу і стійкість. Жолуді символізують життя, здоров'я та родючість.
Зображення православного хреста повторює зображення існуючого камінного хреста на території церкви. Хрест символізує православну віру, святу пам'ять про пращурів - засновників поселення.
Три колоски символізують сільське господарство, в якому споконвічно працюють мешканці, пшеничні поля навколо села, вирощені врожаї- вінок праці хліборобів.
Синій колір символізує вірність і чесність, зелений колір символізує надію, достаток і волю, золото - знатність і багатство, срібло - доброту та невинність
Геральдичний щит півкруглої форми має співвідношення сторін 5:6. Щит обрамований стилізованим бароковим картушем золотого кольору у національному українському стилі і увінчаний короною у вигляді перев'язаних золотих пшеничних колосків (перший, третій та п'ятий більші), що означає для Поляни статус села та підкреслює сільськогосподарський напрям розвитку.
Внизу картуша хвиляста срібна стрічка з написами "Поляна" та датою "1618". Навколо стрічки зелені дубові гілки з жолудями.

Автори герба:
Ніколаєвич Дмитро Георгійович - с. Турятка, Глибоцького району, Чернівецької обл.
Янушкевич Ігор Дмитрович - представник Українського
Геральдичного Товариства м. Миколаїв

Чтобы оставить комментарий, войдите на сайт