Новоалександровка

RSS
Новоолександрівка (до 1905 року – хутір Очеретоватий) – село, центр сільської ради, розташоване за 5 км від районного центру і залізничної станції Сахновщина. Дворів – 395, населення 1090 чоловік. Сільраді підпорядковані населені пункти Андріївка, Кас’янівка, Козьминівка, Ленінське, Надеждино, Нова-Балка, Новодмитрівка, Новоіванівка, Петрівка, П’ятирічка, Степанівка.
В Новоолександрівці знаходиться центральна садиба колгоспу ім. Чкалова, за яким закріплено 5853 га сільськогосподарських угідь, в тому числі 4960 га орної землі. Господарство спеціалізується на вирощуванні зернових, розвинуте також молочно-м’ясне тваринництво. Діє цегельний завод.
В селі є середня школа, в якій навчається 200 учнів і працює 20 вчителів, будинок культури з залом на 400 місць, бібліотека з фондом 17 тисяч книг, фельдшерсько-акушерський пункт, дитсад-ясла, магазин, їдальня, побут комбінат, майстерні індпошиву, ощадна каса, відділ зв’язку. Партійна організація (утворена в 1935 році) об’єднує 77 комуністів, комсомольська (заснована в 1924 році) – 42 члена ВЛКСМ.
За великі успіхи в праці 66 чоловік нагороджені орденами і медалями СРСР, із них О.В. Балюк, О.К. Бондаренко , М.К. Бондаренко, Н.Є. Ведмідська, Є.П. Ткаченко , О.С. Ткаченко, Г.В. Товстуха, М.П. Троценко – Орденом Леніна, О. М. Євченко – Орденом Жовтновї революції.
Хутір Очеретоватий заснований у 1885 році переселенцями із Чернігівської губернії, радянська влада встановлена в січні 1918 року. На фронтах Великої Вітчизняної війни і в партизанських загонах проти німецько-фашистських загарбників воювали 269 жителів, 132 із них за бойові заслуги нагороджені орденами і медалями СРСР. 137 віддали життя за свободу і незалежність Вітчизни.
В Новоолександрівці споруджений пам’ятник на Братській могилі 19 радянських воїнів, загиблих у бої за визволення села.
За час незалежності України, колгосп ім. Чкалова було реорганізовано, люди отримали свої земельні частки паї, які здають в оренду. Частина людей обробляють землю самостійно.
Також на території села за цей час виникли фермерські господарства. Це СФГ «Колосок», «Родина», «Ільченко», «Шиян», «Терех», «Ізотов», «Роса», «Союз», «Нестеренко», «Зерно», Ніколаєнко», «Лукін», «Ткалич».
До села Новоолександрівка у 2003 році було підведено газ. У 2004-2005 роках було газифіковано село повністю.
У 2006 році в школі було встановлено комп’ютерний клас.
Тип населенный пункт
Координаты 49°07'60'' с. ш. 35°55'00'' в. д.
Высота над уровнем моря 156 метров
Часовой пояс UTC+2
Солнце (сегодня) Восход - 04:26, Заход - 18:42
Поблизости Германовка, Гришевка, Жовтень, Касьяновка, Кузьминовка, Лебедевка, Новая Балка, Новодмитровка, Сахновщина, Шевченково (Шевченковский сельсовет)

Карта

Фотографии

Добавить фото

Комментарии

Комментариев пока нет.
Чтобы оставить комментарий, войдите на сайт