Плиски

RSS
Плиски виникли в першій половині 17 століття.В архівах згадується, що в 1659 році у селі Плиски,яке входило до володінь гетьмана І.Виговського,була церква. А ще в кліровій відомості Чернігівської духовної консисторії за 1909 р.записан, що в 1857-му дерев"яну культову споруду на кам"яній основі збудували на пожертви парафіян. Тоді в селі мешкало майже 2500 жителів. Існують 3 назви походження села: 1-в перших жителів Плисок було прізвище Плис(а) чи Плес;2-річка,яка протікала через село,мала назву Лиска,а звідти і назва Плиски;3(найменш імовірна)-територія за селом була устелена лозою(чи лискою)(версії написала по пам"яті ,бо клись в школі це вчили).
У Харківському Успенському соборі до наших часів зберігся старинний образ Єлецької Божої Матері XVII ст. українського маляра й євангеліє Львівського друку 1636 р. з трьома написами — перший борзенського мешканця (Чернигівщина), котрий його пожертвував до церкви с. Пліски у 1648 р., другий якогось Михайла, котрий, коли спалено було церкву у с. Плісках при Виговському, передав те євангеліє у Успенську церкву, третій теж оповідає про передачу туди сього євангелія у 1659 р. при харківськім отамані Тимохвієві. Ми знаємо, що харківським отаманом у 1659 р. був Тимохвій Лавринов, значить, при ньому й було пожертвовано се євангеліє у харківський Успенський собор.
У січні 1918-го на засніженому полі між станціями Плиски й Крути кількасотень українських юнаків стрималипросування на Київ шеститисячногобільшовицького корпусу. Його командир, колишній царський полковникМихайло Муравйов, згодом доповідав Володимирові Антонову-Овсієнку:«Після дводенного бою перша революційна армія Єгорова за підтримкидругої армії Берзіна біля ст. Крути розбила контрреволюційні військаРади, керовані самим Петлюрою. Петроградська червона гвардія, Виборзькаі Московська гвардії винесли майже самі весь бій на своїх плечах.
ВВв не оминула і Плиски.Окупувавши село у вересні 1941 року,гітлерівці спалили 59 дворів,розстріляли 548 військовополонених та мирних жителів.У ВВв 510 плисківчан билися з німецько-фашистськими окупантами.За мужність і відвагу 150 бійців нагороджено орденами і медалями,352-загинули на фронті.
У братській могилі похоронено 10 воїнів 132-ої стрілецької Бахмацької дивізії,які загинули у вересні 1943 р.під час визвлення Плисок.1949 року в селі побудовано пам"ятник жертвам фашизму та загиблим ,які віддали життя за визволення Плисок від німецько-фашистських загарбників.
В статье использованы материалы из Энциклопедического словаря Брокгауза и Ефрона.
Тип населенный пункт
Координаты 51°07'00'' с. ш. 32°25'60'' в. д.
Высота над уровнем моря 137 метров
Часовой пояс UTC+2
Солнце (сегодня) Восход - 05:29, Заход - 18:20
Поблизости Большая Загоровка, Вольница, Грушевка, Ивангород, Любомудровка, Малая Загоровка, Новый Подол, Петровка, Степь, Шевченко

Карта

Фотографии

Добавить фото
Фото 1 - 2 из 2

Комментарии

Олена 18 октября 2013 г. 

Колись жив у селі козак Плиска, одна з версій, чому село назване саме так.

Чтобы оставить комментарий, войдите на сайт